Na konci května si žáci 3.B zpříjemnili vyučování praktickým využitím svých znalostí při výrobě bezové šťávy. Celý proces se odehrával napříč vyučovacími předměty, které s prací na sirupu souvisely. Žáci si tak nejprve během hodiny psaní dopodrobna zaznamenali ingredience i potřebný postup, aby následně během prvouky mohli přejít ke shánění květů bezu černého. Vzhledem k tomu, že mnoho kvetoucích stromů se nachází ve školním arboretu, nemusely děti pro hlavní přísadu chodit daleko.
V pracovních skupinách tedy všichni poctivě získali potřebný počet čerstvých květů, které pak ve školní kuchyňce zpracovali a v kombinaci s přinesenými surovinami a trochou kulinářského umění se každý žák po dvou dnech mohl radovat ze své lahvičky domácího bezového sirupu plného vitamínů.
Na závěr je třeba poznamenat, že nadšení dětí během celého projektu velice pozitivně ovlivnilo výsledky jejich práce, stejně jako jejich disciplinovanost ve školní kuchyni, která byla vzorná. Dá se tedy očekávat, že se nejedná o jejich poslední gastronomický počin, a doufejme, že závěrečný přípitek bezovou šťávou symbolicky předznamenal další úspěchy při skupinové práci žáků naší třídy.
Mgr. Lukáš Knaute